środa, 15 maja 2013

Rzepak

Niepozorna roślina, a ma w sobie coś, że w gromadzie pięknieje. Jest wykorzystywana do produkcji oleju jadalnego rzepakowego, ale również margaryny czy też innych tłuszczów kuchennych. Co ciekawe ta pospolita roślinka daje paszę dla bydła i to wysoko wartościową /śruta/. A jaki z niej pyszny miodek. Mniam. Chyba najzdrowszy ze wszystkich. Słoma zaś z tej rośliny jest dobra na opał, szczególnie nadaje się do kotłów parowych. Jeszcze daje nam biodiesel, to akurat dla zmotoryzowanych. Cudo a nie roślina ;-)
Maj, piękny maj, a tu pola żółcą się i złocą pięknym rzepakiem. Pozdrowienia!


To ja w morzu rzepaku.

2 komentarze:

  1. Piękne pole :) ja po w drodze do pracy też takowe podziwiam :) Prawdziwe cudo :)

    OdpowiedzUsuń